Pršutana Aćim

admin
Comments Off on Pršutana Aćim

Preduzeće Aćim d.o.o. je osnovano 1992 godine i od svog osnivanja se bavi isključivo proizvodnjom i prodajom trajnih suhomesnatih proizvoda, koji su proizvedeni po tradicionalnoj tehnologiji – od konzervansa se ne koristi ništa osim morske soli. Na taj način preduzeće je steklo imidž proizvođača zdrave hrane.

Sama proizvodnja se obavlja u namenski podignutom objektu – sušari, koji zadovoljava sve propisane standarde za proizvodnju suvog mesa (HACCP), i koja je locirana u selu Mušvete na Zlatiboru, opština Čajetina. Obilazak sušare je odskora uvršten i u turističku ponudu agencija na Zlatiboru.

Kao osnovne elemente proizvodnog programa preduzeće “Aćim” d.o.o. nudi sledeće proizvode:

  • Dalmatinski pršut sa Zlatibora
  • Kulen
  • Dalmatinska panceta sa Zlatibora

Vodeći proizvod asortimana je Dalmatinski pršut sa Zlatibora, čiji je udeo u proizvodnji preko 80%. Sam naziv vodećeg proizvoda tumači se upotrebom dalmatinske tehnologije sušenja svinjskog mesa (soljenje, dimljenje, vetrenje i zrenje), dok druga odrednica upućuje na geografsko poreklo proizvoda, Zlatibor. Jedan deo proizvodnje pršuta se obavlja i bez dimljenja, na nagovor Instituta Kumbah, Nemačka.

Plasman robe je teritorijalno vezan prvenstveno za Beograd, kao i za Zlatibor, i obavlja se u vidu veleprodaje i maloprodaje u specijalizovanoj prodavnici na Novom Beogradu – Bulevar Arsenija Čarnojevića 95 – lokal 24. Sirovinska baza za proizvodnju je svinjsko meso domaćeg porekla, i nabavlja se isključivo od domaćih klanica, koje su jedini dobavljači.